hola@obliques.cat

5 punts claus sobre les transicions organitzatives feministes

La força del moviment feminista ens ha sacsejat de dalt a baix, també a les organitzacions que treballem per a la transformació social. I, què ha aconseguit aquest sacseig? Per fi s’ha estès la necessitat de revisar les pròpies organitzacions per desmantellar-ne totes les dinàmiques i pràctiques que generen desigualtats de poder.  

Perquè si encara no ho sabies, et compartim una revelació: les organitzacions que treballen per a la transformació social també reprodueixen relacions sexistes, racistes, jeràrquiques, etc. Però no et desanimis, també són moltes les organitzacions que decideixen canviar i crear estructures més equitatives i justes!

Nosaltres, treballem per acompanyar-vos en aquests processos, sobretot des de la vessant feminista. Et sona la proposta de posar les cures al centre? Aquest lema no és ni més ni menys que crear estructures organitzatives més equitatives, democràtiques i diverses. Com ens organitzem, com ens relacionem o quines pràctiques diàries tenim són alguns dels exemples de qüestions que els canvis organitzacionals o les transicions organitzatives feministes ens plantegen. 

Des Obliqües us compartim 5 qüestions que ens semblen claus respecte aquests processos: 

  1. Hem d’estar disposades a autoqüestionar-nos i a assumir que les nostres organitzacions no són perfectes (si no ho sabies, ja t’ho avancem: és molt fàcil reproduir lògiques opressives si no s’hi posa atenció)
  2. Cal que la transformació feminista sigui una aposta política compartida de l’organització, repetim: COMPARTIDA. Si no, no anem a enlloc.
  3. Els feminismes aposten per posar al centre els processos i les persones, per tant, necessitem un canvi de xip i deixar de pensar només en productes i resultats.
  4. Necessiten molta paciència i perseverança. Son processos a llarg termini. Si volem resultats ràpids cauriem en el parany de fer canvis poc substancials que ens portin on ja érem.
  5. No hi ha solucions ni receptes màgiques, són processos que necessiten tota la nostra valentia, enginy i creativitat!

I doncs, us hi atreviu?