hola@obliques.cat

Què ens proposa la Justícia Global?

Sembla que tothom ara parla de Justícia Global, però sabem què vol dir? És un calaix de sastre on tothom hi posa el què vol? La Justícia Global és un concepte ampli que parteix de la idea que vivim en un món que no és just i on cal trobar la manera de transformar les relacions de poder. Vivim en un món globalitzat on el que passa a un indret afecta directament al que passa a l’altra banda de món. Un exemple proper: quan compres un jersei i et dius “és una ganga, només val 0.99€” segurament estaràs contribuint a la vulneració de drets laborals de persones (possiblement dones) d’un altre país. Per tant, tot el que fem o escollim afecta a persones que viuen a altres indrets del planeta. 

Les desigualtats econòmiques, l’emergència climàtica, la desigualtat de gènere o la vulneració de drets cap a les persones que han migrat són exemples de problemàtiques que es donen de manera global. Vivim en un món interconnectat (la pandèmia de la COVID19 ho ha demostrat un cop més) i insostenible. És quan reconeixem aquesta connexió de tots els éssers humans que sorgeix la necessitat d’analitzar de manera crítica les connexions locals-globals. 

De manera breu: la Justícia Global és una proposta que pretén crear polítiques locals i globals que puguin erradicar les injustícies a partir de desmantellar les relacions de poder que generen desigualtat arreu. Aquesta proposta es fa partint de la responsabilitat que tenen els països enriquits (o el nord global) cap als països empobrits (o sud global). A Catalunya aquest concepte està en construcció de la mà de les entitats que formen part de Lafede.cat. Si teniu curiositat li podeu fer una ullada a la web 100% Justícia Global, a nosaltres ens encanta!