hola@obliques.cat

Per què ens aliem contra el racisme?

Volem ser aliades

A Obliqües també ens qüestionem els nostres privilegis, ja que som dues noies blanques i catalanes i per tant, vivim en una situació de privilegi davant de les nostres companyes i amigues no blanques o no europees. Per això treballem per entendre les demandes dels col·lectius antiracistes i estem convençudes de la necessitat d’escoltar amb humilitat les seves demandes, per tal d’aliar-nos en la lluita tal i com ens ho demanin.

El nostre punt de vista

Mirem des del nord global, allà on ens hem criat i des d’on hem après a entendre el món des d’una òptica massa sovint limitada i privilegiada. Per això, dia a dia ens qüestionem a partir de les reflexions de les amigues i companyes racialitzades que ens ensenyen noves maneres de veure el món i entendre les relacions entre el “sud i el nord globals”.

Algunes paraules claus per a nosaltres

Racisme estructural

El racisme blanc és el sistema ideològic, cultural i estructural que defensa la superioritat i els privilegis de les persones blanques de tradició occidental, per sobre de les altres persones no blanques amb tradicions culturals i valors morals diferents. El racisme blanc està incrustat en l’estructura de la nostra societat, en les nostres pròpies organitzacions, també en les entitats i moviments socials, en els òrgans de govern i en les institucions socials. El racisme institucional i estructural regula el sistema mitjançant els valors de la cultura blanca europea, invisibilitzant i subordinant els altres models culturals i vulnerant els drets de les persones no blanques i occidentals.

Reparació

Prenem i aprenem aquest terme dels col·lectius antiracistes, que ens ajuden a veure com el benestar del qual gaudim en la nostra societat es basa en l’explotació que al llarg de la història, i també en l’actualitat, hem exercit sobre els països del “sud global”. Per això, no ens agrada parlar d’ajuda al desenvolupament, sinó que del que es tracta és d’assumir la nostra responsabilitat en la reparació d’allò que les nostres societats han destrossat. I això, sovint, implica treballar a casa nostra per posar fi a l’explotació dels seus recursos naturals, a posar fi a l’Europa fortalesa i defensar la lliure circulació de persones, entre d’altres.

Interseccionalitat

Aquest terme el debem al feminisme negre, qui ens va fer descobrir que malgrat totes les dones fem front al masclisme, les dones negres, racialitzades, lesbianes, trans… hi fan front d’una manera singular i més severa, ja que també han de lluitar contra el racisme, la lgbtifòbia i altres sistemes d’opressió. Així doncs, la interseccionalitat fa referència a la forma complexa i cambiant en què les diferents discriminacions s’acumulen, es creuen i es pateixen.